AMSTERDAM - Een 24-jarige militair uit Rotterdam mag de komende vijf jaar elf kroegen in het centrum van zijn woonplaats niet binnenkomen.

Hij krijgt dit horecaverbod door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) opgelegd omdat hij zaterdagnacht een vrouwelijke cafébezoeker met een glas in haar gezicht had verwond in de Après-Skihut op het Stadhuisplein.

In diverse steden wordt al jaren gewerkt met een horecaverbod. In Rotterdam doen elf kroegen bij het Stadhuisplein sinds ruim een maand mee met een proef, waarvoor een convenant met onder meer de gemeente is gesloten.

De militair is de eerste die een verbod in Rotterdam krijgt opgelegd.

Zware mishandeling

Meestal gaat het om een termijn van een tot twee jaar, licht een woordvoerder van KHN toe. "Maar in Rotterdam was sprake van zulke zware mishandeling, dat de maximumtermijn van vijf jaar is opgelegd."

Het is volgens hem de eerste keer dat zo'n lang kroegverbod is uitgevaardigd. De gemeente en de politie ondersteunen KHN hierbij.

De verdachte is overgedragen aan de marechaussee, meldt een politiewoordvoerder. Als de militair zich vertoont in een van de aangesloten horecazaken, wordt hij door Openbaar Ministerie vervolgd voor huisvredebreuk.