AMSTERDAM - Peter Janssen die bekend staat als de vegan streaker, wordt verdacht van het beramen van een aanslag op koningin Beatrix. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong dinsdag in een reactie op de arrestatie van zijn cliënt maandag.

De beschuldiging is naar boven gekomen in een ''vrij uitgebreide'' getuigenverklaring, aldus een zegsman van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM onderzoekt momenteel of bewijs te vinden is voor de verdenking.

Advocaat Spong heeft Janssen inmiddels gesproken en zegt dat de dierenrechtenactivist ontkent dat hij een aanslag op de koningin wilde plegen.

Hij zegt dat het voor hem ook nog niet bekend is wat de aanwijzingen voor de verdenking zijn. Janssen moet woensdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Dan wordt volgens de advocaat waarschijnlijk meer duidelijk.

Ontkracht

Justitie vindt de verdenking van het plannen van een aanslag serieus genoeg om de man aan te houden en verder onderzoek te doen. Maar "het kan maar zo zijn dat de verdenking een dezer dagen wordt ontkracht", zei de OM-woordvoerder.

Het is volgens justitie dan ook onzeker of Janssen donderdag wordt voorgeleid aan de onderzoeksrechter, die over verlenging van de voorlopige hechtenis moet oordelen.

Bont

Volgens de getuigenverklaring waarin de beschuldiging naar boven kwam, zou de vegan streaker de koningin hebben willen aanvallen omdat zij bont draagt.

Zieke moeder

De rechtbank in Rotterdam besloot op 30 juni wegens persoonlijke omstandigheden het voorarrest van de dierenactivist te schorsen. Hij mocht naar huis om zijn zieke moeder te verzorgen. Janssen werd maandag thuis bij zijn moeder in Vught gearresteerd.

Bij de doorzoeking van twee woningen in Vught en Wissenkerke (Noord-Beveland) heeft de politie twee computers in beslag genomen en is gezocht naar een vuurwapen. Dat is niet gevonden, aldus het OM.

Nertsen

Janssen zat sinds april vast wegens het loslaten van 2500 nertsen op een farm in het Zeeuwse Stavenisse. Hij heeft bekend dat hij voor die actie verantwoordelijk was. De meeste dieren werden teruggevonden.

Vijftig nertsen vonden de dood, honderd beesten zijn nog spoorloos. In de omgeving van de fokkerij beten de nertsen kippen dood.

Het OM verdenkt de dierenactivist ook van brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006. Die beschuldiging heeft Janssen altijd tegengesproken.

Paul de Leeuw

De dierenactivist kreeg ruim een jaar geleden landelijke bekendheid door de show van Paul de Leeuw te verstoren. De tv-presentator ontdeed de streaker toen als vergelding van zijn onderbroek (video).

Andere keren verstoorde Janssen onder meer het ABN Amro tennistoernooi, de Tilburg Ten Miles hardloopwedstrijd en een hockeyduel.