AMSTERDAM - Een 42-jarige man uit het Noord-Hollandse Koggenland is woensdag aangehouden voor het verkrachten van hoogbejaarde vrouwen. De politie kwam de man op het spoor door een DNA-match.

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar verdenkt hem ervan in 2004 een hoogbejaarde vrouw in Berkhout te hebben verkracht.

De man zou in 2005 en 2008 ook hoogbejaarde vrouwen hebben verkracht in Wognum en Hoogkarspel.

De politie onderzoekt daarnaast of hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor andere zedendelicten met bejaarde vrouwen in 2004 en 2005.

Huiselijk geweld

De verdachte werd in september veroordeeld voor huiselijk geweld en mishandeling, waarna DNA-materiaal van hem werd afgenomen. Zijn DNA-profiel bleek overeen te komen met dat van sporen die bij de verkrachte vrouw in Berkhout werden gevonden.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar heeft het voorarrest van de verdachte vrijdag met veertien dagen verlengd.

Aanleunwoningen

De slachtoffers waren tussen de 81 en 90 jaar oud en woonden in aanleunwoningen in Berkhout, Wognum en Hoogkarspel. Zij hadden hun deur niet afgesloten.

De dader sloop volgens justitie veelal in de zomermaanden rond middernacht de woning binnen. De slachtoffers lagen in bed of stonden op het punt naar bed te gaan.

Het OM verzamelde naar aanleiding van de zedenzaken medio 2006 DNA van een grote groep mannen uit West-Friesland. Het DNA van de verdachte werd toen niet afgenomen.