TOKIO - Japan gaat opnieuw naar de stembus. Met toestemming van de volksvertegenwoordiging heeft de Japanse premier Taro Aso dinsdag het parlement in het Aziatische land ontbonden.

Dat heeft parlementsvoorzitter Yohei Kono gezegd. Op 30 augustus kunnen de stemgerechtigden in Japan een nieuwe volksvertegenwoordiging kiezen.

Aso had opgeroepen tot nieuwe verkiezingen, Hij ligt al maanden zwaar onder vuur, mede door de recessie. Anderhalve week geleden leed zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) een gevoelige nederlaag tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad van de hoofdstad Tokio. Deze stembusgang werd gezien als een belangrijke populariteitstest voor Aso.

Historische nederlaag

Ook voor de parlementsverkiezingen van 30 augustus zijn de vooruitzichten voor de partij van Aso slecht. Zijn LDP, die sinds 1955 bijna onafgebroken aan de macht is, lijkt op een historische nederlaag af te stevenen.

De oppositiepartij Democratische Partij van Japan (DPJ) van Yukio Hatoyama hoopt de macht over te nemen.

Impopulair

Sinds de laatste algemene verkiezingen in Japan in 2005 wisselde de LDP de premier tot vier keer toe. Aso, sinds september 2008 premier, scoort al sinds zijn aanstelling zeer slecht in opiniepeilingen. Op het moment steunt slechts een op de vijf Japanners de premier.

Uitglijders

De 68-jarige Aso bezondigt zich met enige regelmaat aan politieke uitglijders. Zo beweerde hij dat gepensioneerden alleen maar eten en niets uitvoeren.