NIJMEGEN - In de nacht van maandag op dinsdag zijn in Nijmegen de eerste deelnemers aan de Vierdaagse op pad gegaan.

Om vier uur loste marsleider Johan Willemstein het startschot. Op het programma staat dinsdag een wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer door de Betuwe. Aan de Vierdaagse doen 41.205 wandelaars mee.

Het wandellegioen vertrekt vanaf de Wedren in Nijmegen. Die locatie is zoals ieder jaar het epicentrum van de Vierdaagse, die voor de drieënnegentigste keer van start is gegaan.

De lopers passeren tijdens hun wandelmars door de Betuwe onder meer Bemmel, Arnhem en Elst. Onder de wandelaars zijn vijfduizend militairen uit binnen- en buitenland.

Start

Volgens een woordvoerder verliep de start ''voortreffelijk en zonder wanklank''. Tegen half tien bevond het merendeel van de wandelaars zich tussen Bemmel en Elst.

Langs de route staan veel toeschouwers om de deelnemers aan te moedigen.

Finish

De eerste wandelaar is inmiddels gefinisht. De Brit Simon Brownlee ging in de nacht van maandag op dinsdag om 4.00 uur uit de startblokken. Volgens zijn eigen klokje kwam hij 5 uur en 41 minuten over de streep op de Wedren in Nijmegen.

''Ik hou van snel wandelen, ook al is het geen wedstrijd. Ik heb ook niet gerust en heb iedereen na twintig kilometer achter me gelaten'', aldus de Britse loper die de 50 kilometer aflegde. Hij loopt de Vierdaagse dit jaar voor de dertiende keer.

Voor de snelle wandelaar was er weinig applaus op de start- en finishlocatie. Het gros van de wandelaars wordt pas 's middags verwacht.

Bekijk nu alle foto's van de Vierdaagse op NUfoto

Vierdaagse Nijmegen