HOEVELAKEN - Bij Meld Misdaad Anoniem (M.) is in de eerste helft van dit jaar meer gebeld voor gewelddadige zaken dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Het gaat dan om telefoontjes over moord, doodslag en overvallen. Ook over wapenbezit, gezochte personen en ontvoering komen er meer telefoontjes binnen, meldt de organisatie dinsdag.

In de eerste zes maanden zijn er ruim 6800 serieuze meldingen binnengekomen via 0800-7000 en verzonden naar de partners van M. Dat is ruim vijfhonderd meer dan in de eerste helft van 2008. Ongeveer 3100 meldingen werden in onderzoek genomen.

Drugshandel

De grootste stijgers zijn bij de rubrieken opsporing personen (+60 procent), moord en doodslag (+39 procent) en overvallen (+30). Ook komen er veel tips binnen over drugshandel.

Zo hield de politie na een anonieme tip via de meldlijn drie inwoners van Deventer aan voor zware mishandeling van een man op het NS-station in die stad. Dankzij een andere tip werd voorkomen dat een verdachte van een dodelijke aanrijding wist te ontvluchten naar het buitenland.

Mensensmokkel

Een echtpaar uit Hoofddorp werd veroordeeld voor de smokkel van 62 Filipijnse vrouwen. Ook deze zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip. In totaal heeft de politie ongeveer zeshonderd aanhoudingen verricht na een anonieme melding.

Partners van M. zijn onder meer de politie, douane, FIOD-ECD, marechaussee en De Nederlandse Mededingingsautoriteit. M. is een onafhankelijke meldlijn en dient als doorgeefluik. Met nadruk zegt de organisatie dat als het nummer wordt gebeld, niet de politie aan de lijn komt.