LIMA - Het Hooggerechtshof van Peru heeft maandag de Peruaanse ex-president Alberto Fujimori veroordeeld tot 7,5 jaar cel wegens corruptie tijdens zijn bewind.

Rechters achtten bewezen dat Fujimori omgerekend 10 miljoen euro smeergeld betaalde aan zijn rechterhand Vladimiro Montesinos.

Dat meldden juridische bronnen. Fujimori zei tegen de uitspraak in beroep te gaan, omdat het om een bonus zou gaan.

Volgens tegenstanders gaf Fujimori het geld echter aan Montesinos om het land uit te vluchten, toen Fujimori's regering in 2000 viel door een corruptieschandaal.

Uitlevering

Het is derde keer dat de 70-jarige Fujimori is veroordeeld sinds zijn uitlevering aan Peru in 2007. In april werd de ex-president veroordeeld tot 25 jaar cel wegens schending van de mensenrechten.

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor twee bloedbaden tegen linkse opstandelingen in 1991 en 1992, met in totaal 25 doden, die door een geheime legereenheid werden uitgevoerd.

Machtsmisbruik

In 2007 werd Fujimori schuldig geacht aan machtsmisbruik en kreeg hij zes jaar celstraf opgelegd. Hij zou medewerkers opdracht hebben gegeven belastende documenten te stelen uit de woning van Montesinos' echtgenote.

De in 1990 tot president gekozen Fujimori kwam in 2000 onder druk te staan wegens talrijke corruptie-affaires en verkiezingsfraude. Op bezoek in Japan verklaarde hij per fax zijn aftreden.

Hij bleef in het vaderland van zijn voorouders. Tijdens een bezoek in 2005 aan Chili werd hij meteen na aankomst gearresteerd en twee jaar later uitgeleverd aan Peru.