Mexicaanse maffia handelt in 10.000 vrouwen

MONTERREY - De Mexicaanse maffia die zich bezighoudt met mensenhandel, handelt jaarlijks in 10.000 vrouwen. Die worden uit de centrale en zuidelijke deelstaten gehaald, en vervolgens naar het noorden gebracht voor seksuele uitbuiting.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Autonoma in deelstaat Nuevo Leon (UANL).

Maffiosi beloven meisjes en vrouwen uit arme gebieden een goede baan waar ze omgerekend 35 tot 70 euro per dag mee kunnen verdienen.

Zodra ze erachter komen dat ze in de prostitutie aan de slag moeten, worden ze onderworpen aan geweld en bedreigingen om te verhinderen dat ze teruggaan.

Sekstoerisme

De noordoostelijke stad Monterrey vormt het belangrijkste centrum voor sekstoerisme, onder meer doordat het dicht bij de Verenigde Staten ligt. Van elke tien verhandelde vrouwen gaan drie door naar de VS. In totaal gaan jaarlijks vijfduizend vrouwen naar de VS en Canada.

''Mexico is momenteel de belangrijkste bestemming voor sekstoerisme in heel Latijns-Amerika'', aldus onderzoeker Arum Kumar. ''Het staat al bekend als het Bangkok van Latijns-Amerika.''

Volgens de Verenigde Staten is de handel in personen de op twee na lucratiefste business ter wereld, na drugs- en wapenhandel. De maffia in Mexico verdient er jaarlijks omgerekend ruim 4 miljard euro mee.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie