DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft maandag de Bosnische Serviër Milan Lukic veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Het VN-Hof achtte bewezen dat hij in 1992 eigenhandig 142 Bosnische moslims had vermoord in de Bosnische plaats Visegrad. Zijn neef Sredoje Lukic kreeg dertig jaar opgelegd.

Milan Lukic, leider van de Bosnisch-Servische militie Witte Adelaars, sloot op 14 juni 1992 59 moslims op in een woning in Visegrad. Hij had zelf een brandbare stof op de vloer aangebracht en zette de woning in brand.

Genadeloos

Daarna belette hij zijn slachtoffers te vluchten. Mensen die dat wel probeerden schoot hij genadeloos dood. Onder de slachtoffers waren kinderen, zelfs baby's.

Nog geen twee weken later deed Lukic hetzelfde met nog eens zeker zestig moslims, wederom in Visegrad.

''Hij gebruikte zijn geweer om mensen naar binnen te duwen en riep zijn mannen op zoveel mogelijk mensen in het huis op te sluiten'', aldus VN-rechter Patrick Robinson.

Sredoje Lukic

Anders dan bij het eerste incident was Sredoje hier niet aanwezig.

De rechtbank achtte niet bewezen dat Sredoje Lukic zelf mensen heeft vermoord, maar ''hij wist wat er met hen ging gebeuren'', aldus de rechter.

Volgens hem zijn de moorden uitgevoerd omdat de slachtoffers moslims waren. Beide mannen zijn dan ook schuldig bevonden aan uitroeiing.

Ongekende wreedheid

Het vonnis was doorspekt met woorden als 'ongekende wreedheid', 'gebrek aan respect voor menselijk leven' en 'gruwelijkheden'.

Milan Lukic hoorde het vonnis hoofdschuddend en duidelijk geagiteerd aan. Hij en Sredejo hebben altijd gezegd onschuldig te zijn. Hun advocaten hadden dan ook vrijspraak geëist.

Aanklacht

De VN-aanklagers hadden levenslang geëist voor beide verdachten. Als zij hun hele leven niet meer op vrije voeten komen, komt de straf gelet op de levensverwachting van de verdachten neer op slechts zes maanden cel per moord, zo redeneerden zij.

Zij noemden de gebeurtenissen van Visegrad een ''toppunt van gruwelijkheid zonder precedent''.