AMSTERDAM - De politie heeft afgelopen weekeinde 37 pleinverboden uitgedeeld op de Amsterdamse uitgaanspleinen. Dat maakte ze maandag bekend.

De maatregel is opgelegd op het Leidseplein en het Rembrandtplein aan twintig taxichauffeurs en aan zeventien personen die op stap waren.

De politie controleerde sinds donderdagavond tot zondag rond middernacht. Ze arresteerde een taxichauffeur die vrijdag een pleinverbod had gekregen en dat zaterdag overtrad door toch op het Leidseplein te rijden.

De invoering van de pleinverboden had versneld plaats na het incident op zondag 5 juli waarbij de 44-jarige Rob Sitek door een ruzie met een taxichauffeur om het leven kwam.

Voor taxibestuurders betekent de maatregel dat zij in dat gebied geen ritten mogen aanbieden. Vorig weekeinde kregen twee chauffeurs een pleinverbod.

Dronkenschap

Het uitgaanspubliek dat een pleinverbod kreeg maakte zich schuldig aan openbare dronkenschap, openlijke geweldpleging, het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie en verboden messenbezit.

Behalve het uitdelen van de uitgaansverboden zijn er ook extra toezichthouders ingehuurd. Zij moeten erop letten dat taxichauffeurs zich netjes gedragen.