NEW DELHI - Ajmal Amir Kasab, de enige nog levende dader van de aanslagen eind vorig jaar in het Indiase Mumbai, heeft maandag schuld bekend.

De 21-jarige Pakistaan zei lid te zijn van de extremistische beweging Lashkar-e-Taiba, die vanuit Pakistan opereert en banden met het radicaalislamitische terreurnetwerk al-Qaeda heeft.

De organisatie zou ook achter de aanslagen zitten waarbij ruim 160 mensen om het leven kwamen. Kasab noemde Lashkar-leider Zaki-ur Rehman Lakhvi een van de meesterbreinen.

Verrassing

De schuldbekentenis van de Pakistaan kwam als een grote verrassing. Hij had in mei nog gezegd onschuldig te zijn aan de 86 aanklachten tegen hem. Kasab wordt onder meer beschuldigd van moord en het voeren van oorlog tegen India.

Het is niet helemaal duidelijk waarom hij van mening is veranderd. Hij zei in de rechtbank in Mumbai dat er geen druk op hem is uitgeoefend om zijn verklaring te veranderen en dat het zijn eigen beslissing is.

Geschokt

Aanklager Ujjwal Nikam zei tegen de Britse omroep BBC verrast te zijn door de uitspraak van Kasab.

''We waren allemaal geschokt toen hij schuld bekende.'' Nikam sprak van een ''overwinning'' voor de aanklagers.

Tranen

Kasab erkende kort na de aanslag ook al schuld, maar trok die verklaring later weer in. Volgens zijn raadslieden was hij onder druk gezet. Tijdens een recente zitting barstte Kasab in tranen uit toen getuigen hun verhaal deden.

De schutter maakte deel uit van een groep van tien mensen die in november een reeks aanslagen pleegde in de havenstad.

Door de vier dagen durende terreuractie kwamen 166 mensen om het leven. Op Kasab na werden alle schutters gedood.

Pakistan

In totaal heeft justitie in India 38 mensen aangeklaagd. De meesten zouden zich schuilhouden in Pakistan.

India heeft het buurland gemaand actie te ondernemen om de verdachten in de kraag te vatten.

De relatie tussen beide landen, die altijd al moeizaam is, verslechterde door de aanslag. Pakistan ontkende in eerste instantie alle betrokkenheid, maar gaf later toe dat de aanslag deels op zijn grondgebied was georganiseerd. Ook erkende Islamabad uiteindelijk dat Kasab een Pakistaan is.