JAKARTA - Een Indonesisch televisiestation heeft maandag de naam genoemd van een van de vermoedelijke daders van de zelfmoordaanslagen vrijdag in Jakarta. Het gaat volgens Metro TV om ene Nur Hasbi.

Het is waarschijnlijk de man die door de Indonesische politie alleen als 'N' wordt aangeduid.

De politie denkt dat de zelfmoordterroristen lid waren van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah.

Volgens Metro TV zat Nur Hasbi in de jaren negentig op een Koranschool in Solo, die werd geleid door de islamitische haatprediker en geestelijk leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir.

Nur Hasbi is sinds vrijdag spoorloos. De politie is bij zijn familie langsgegaan voor DNA-materiaal voor zijn identificatie.

Bin Laden

Bij de aanslagen vrijdag op het Ritz-Carlton Hotel en het Marriott Hotel bliezen zelfmoordenaars zich op. Door de aanslagen vielen zeker zeven doden en ruim vijftig gewonden. Ook twee aanslagplegers kwamen om.

De daders zouden ongeveer dezelfde bommen hebben gebruikt als bij eerdere aanslagen die zijn toegeschreven aan Jemaah Islamiyah. De radicaalislamitische beweging wordt ervan verdacht banden te onderhouden met het al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden.

Andere aanslagen

Jemaah Islamiyah wordt verantwoordelijk gehouden voor grote aanslagen op onder meer de Australische ambassade in Jakarta (2004), het Marriott Hotel in Jakarta (2003) en voor de bloedige aanslagen in het toeristenparadijs Bali (2002).

Bij die aanslag kwamen 202 mensen om het leven, onder wie vier Nederlanders. De drie daders werden vorig jaar geëxecuteerd.