SAN JOSE - Het overleg tussen de interim-regering van Honduras en de afgezette president Manuel Zelaya is zondagavond afgebroken. De regering van interim-president Roberto Micheletti wilde een zevenpuntenplan van Oscar Arias, de president van Costa Rica, niet accepteren.

Een woordvoerder van Micheletti noemde de voorstellen van Arias onacceptabel. Tijdens het overleg in Costa Rica had Arias onder meer voorgesteld dat Zelaya op korte termijn naar Honduras zou mogen terugkeren.

De afgezette president zou met zijn tegenstanders moeten samenwerken in een regering van nationale eenheid en zou zijn ambtstermijn, die tot eind januari loopt, mogen uitdienen. Zelaya steunde het plan van Arias wel.

Burgeroorlog

Arias waarschuwde dat Honduras op een burgeroorlog kan afstevenen als de rivaliserende partijen niet via onderhandelingen uit de crisis komen.

Arias riep de interim-regering en het kamp van Zelaya op een adempauze van 72 uur in acht te nemen en daarna te kijken of het overleg kan worden hervat.

Ook de Amerikaanse regering wil dat de partijen een vervolg aan het overleg geven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat in de onderhandelingen vooruitgang is geboekt en en dat ''de basis is gelegd voor een mogelijke oplossing''.

Tegenhouden

Zelaya liet weten dat hij vastbesloten is terug te keren naar zijn land en dat niets of niemand hem kan tegenhouden. De afgezette president zei dat zijn terugkeer naar Honduras voor volgend weekeinde is gepland en dat in het Midden-Amerikaanse land zelf het verzet tegen de interim-regering wordt georganiseerd.

Het Hondurese leger zette Zelaya af als president op 28 juni. Op die dag zou een omstreden referendum moeten worden gehouden, dat de weg zou kunnen vrijmaken voor de herverkiezing van het staatshoofd.

Zelaya werd opgepakt en het land uitgezet. De voorzitter van het parlement, Micheletti, volgde Zelaya op.