AMSTERDAM - Bij een brand zaterdagnacht in Veendam zijn twee oorspronkelijke houten barakken uit Kamp Westerbork in rook opgegaan. De barakken werden door de huidige eigenaar gebruikt als schuren en gingen helemaal verloren.

Dat laatste geldt ook voor het gereedschap en de landbouwwerktuigen die erin lagen, meldt de Hulpverleningsdienst Groningen.

De barakken zijn een belangrijk overblijfsel van het doorgangskamp uit de Tweede Wereldoorlog. In een van de barakken zou Anne Frank en haar zus Margot batterijen hebben gedemonteerd.

Er was met het Herinneringscentrum in de Drentse plaats Westerbork afgesproken dat de barakken zouden terugkeren naar het kamp.

Niemand raakte bij de brand net buiten de Groningse plaats gewond. De brand brak rond 02.30 uur uit in de schuren aan de Korte Akkers en was een uur later onder controle.

Asbest

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Er zijn asbestdeeltjes terecht gekomen op de doorgaande weg. Omwonenden zijn geïnformeerd over de gevaren en over maatregelen die ze uit voorzorg moeten nemen tegen contact met de kankerverwekkende stof.

De weg en het terrein waarop de brand plaatsvond zijn afgezet. De asbest wordt verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Doorgangskamp

Kamp Westerbork werd in de jaren dertig gebouwd om gevluchte joden uit Duitsland op te vangen. Van 1942 tot 1945 fungeerde het kamp als doorgangskamp.

Joden werden hier gevangen gehouden en op transport gezet naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor.

Barakken Westerbork afgebrand