AMSTERDAM - De NASA zal de ruimtesonde Galileo volgend weekeinde in de atmosfeer van de planeet Jupiter laten verbranden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil zo voorkomen dat het 1.350 kilogram zware gevaarte op Jupiters maan Europa te pletter slaat en het met ijs bedekte hemellichaam mogelijk besmet met bacteriën van de aarde.

Binnen ons zonnestelsel heeft Europa het gunstigste klimaat voor buitenaards leven. Mochten bacteriën van de aarde op Europa aanslaan - wellicht in door het radioactieve plutonium van de elektrische generator van Galileo verwarmde waterpoelen - dan zou dat toekomstige pogingen om op die maan naar sporen van leven te zoeken kunnen doorkruisen.

De NASA schrobt ruimtesondes voor de lancering gewoonlijk helemaal schoon om besmetting van andere hemellichamen te voorkomen. Dat is echter niet gebeurd met Galileo omdat die sonde volgens de oorspronkelijke plannen in een baan om Jupiter zou blijven draaien. De in 1989 gelanceerde ruimtesonde heeft een schat van informatie opgeleverd, niet alleen van Jupiter, maar vooral ook van de onderling zeer verschillende manen van de planeet.

/LINK
Nasa - Galileo