HILVERSUM - Constructiefouten in de bouw komen nog regelmatig voor. Bij een inventarisatie in de Nederlandse bouw zijn in een half jaar tijd 82 constructiefouten vastgesteld. Werknemers uit de bouw hebben die anoniem gemeld.

Dat blijkt uit een TNO-onderzoek, waarover RTL Nieuws zaterdag berichtte. De fouten waren zo ernstig dat de veiligheid in het geding kwam.

Soms ontstonden grote scheuren of stortte de constructie in. De afwijkingen kwamen voor in winkelcentra, parkeergarages, kantoren, woningen en scholen.

Van de 82 gebreken kwamen er 71 aan het licht, voordat er schade ontstond. Elf keer zijn de fouten ontdekt, toen er scheuren zichtbaar werden of de constructie bezweek.

Ongeveer de helft van de 82 bouwfouten is al tijdens het ontwerp gemaakt, de rest tijdens de bouw zelf.

Funderingen

''Wat vaak voorkomt zijn funderingen die te zwak zijn om het gebouw te dragen of funderingen die zo worden gemaakt dat naastgelegen panden verzakken. Ook zijn vloeren vaak te zwak, zegt TNO-onderzoeker Paul Waarts.

Onvoldoende kennis van de krachten die op een constructie inwerken, en miscommunicatie bij de bouw zijn de belangrijkste oorzaken van de fouten.

Incidenten

Aanleiding voor het onderzoek was een aantal incidenten. Zo stortten in 2003 vijf balkons van appartementen in Maastricht in. Op verscheidene plekken in Nederland stortten platte daken in, waaronder die van IKEA Amsterdam en van zwembaden in Weesp en Etten-Leur.

In 2002 bezweek het parkeerdek van Hotel Van der Valk in Tiel en in 2006 moesten bijna tweehonderd bewoners van een appartementencomplex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam worden geëvacueerd, omdat het gebouw dreigde in te storten.

Zorgwekkend

Opdrachtgever voor de registratie is het Platform Constructieve Veiligheid. Voorzitter Dik-Gert Mans van dat platform noemt de 82 meldingen ''zorgwekkend veel".

"Dit onderzoek geeft aan dat er redelijk wat dingen fout gaan in de bouw. In dit geval zijn deze fouten allemaal op tijd ontdekt, maar de kans dat een fout niet wordt ontdekt is aanzienlijk.''