KAATSHEUVEL - De Efteling krijgt vanaf juni 2010 een nieuwe attractie in de vorm van een dubbele houten race-achtbaan. De attractie gaat 'Joris en de Draak' heten.

De nieuwe achtbaan komt in de plaats van de huidige houten achtbaan Pegasus die al niet meer in gebruik is. Dat heeft Efteling-directeur Bart de Boer zaterdag bekendgemaakt.

'Joris en de Draak' wordt een nieuwe dubbele achtbaan waarin de bezoekers in strijdwagens ieder op hun eigen parcours tegen elkaar racen om de snelste tijd én om de moerasdraak te verjagen.

In het gelijknamige sprookje versloeg Joris de draak en redde een meisje het leven.

Lichaamslengte

De nieuwe attractie wordt 25 meter hoog en zal in totaal 12 miljoen euro kosten.

Per uur is er plaats voor 1700 personen die met een snelheid van maximaal 75 kilometer per uur het 1400 meter lange parcours afleggen. De minimale lichaamslengte om in te mogen stappen is 1.10 meter.

Investeringen

De Efteling investeert het komend jaar in totaal 50 miljoen euro in het park. Dit heeft directeur Bart de Boer zaterdag laten weten.

Dit geld wordt niet alleen gebruikt voor de bouw van Joris en de Draak, maar ook voor het Raveleijn en het sprookje de Sprookjesboom dat een plaats krijgt in het Sprookjesbos. De Sprookjesboom moet net als Joris en de Draak in 2010 in gebruik zijn.

Openluchttheater

Het Raveleijn wordt een middeleeuws stadsaanzicht waar een openluchttheater tegenaan is gevestigd. Het is de bedoeling dat vanaf 2011 vijf keer per dag een spectaculaire show wordt opgevoerd.

Aan de achterzijde komt het nieuwe kantoor van de Efteling dat al dit najaar in gebruik wordt genomen.