HILVERSUM - Nederland moet bij de Amerikanen aansturen op erkenning van het Internationaal Strafhof (ICC) voordat Nederland eventueel terreurverdachten uit de speciale gevangenis Guantanamo Bay opneemt.

Ook de omstreden The Hague Invasion Act moet op die manier uitonderhandeld worden.

Dat zei Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) zaterdag in het radioprogramma TROS-Kamerbreed.

De invasion act is een bepaling uit 2002 van de vorige Amerikaanse regering die Amerikanen toestaat om eigen militairen die in Den Haag berecht worden eventueel met geweld te bevrijden.

De VS erkennen het Internationaal Strafhof in Den Haag niet. Nederland dringt bij de VS al langer aan op erkenning van het ICC en op het schrappen van de bepaling.

Balkenende

Afgelopen week bezocht premier Jan Peter Balkenende de Amerikaanse president Barack Obama. Tijdens dat bezoek zei de premier dat Nederland bereid is mee te denken over de opvang van gevangenen.

Obama wil de gevangenis sluiten maar loopt tegen het probleem aan dat sommige verdachten niet terug kunnen naar hun eigen land, omdat ze daar kans lopen op marteling of de doodstraf. Ook veel Amerikanen willen niet dat verdachten worden opgenomen.

Vraagtekens

De opmerking van Balkenende leidde tot vraagtekens in politiek Den Haag. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de Amerikanen de problemen zelf hebben veroorzaakt en dus ook zelf moeten oplossen.

Het CDA zelf lijkt niet op één lijn te zitten. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is tot nu toe stellig in zijn weigering en zei dat in Washington niet gesproken is over overname.

Zijn partijgenoot en collega van justitie, Ernst Hirsch Ballin, zette wel een stapje en zei dat Nederland de dossiers van mogelijke gevangenen moet hebben, als het tot opname komt.

Barrot

EU-commissaris Jacques Barrot (Justitie) heeft al onderhandeld met de Amerikanen over de voorwaarden tot toelating van de gevangenen.

Hij heeft afgesproken dat landen eerst het hele dossier over de betrokkenen krijgen voordat ze een besluit nemen. De EU kan landen niet dwingen mensen op te nemen.

Frankrijk

Enkele EU-lidstaten zoals Frankrijk, Italië en België hebben zich al wel bereid getoond om gevangenen op te nemen.

Obama zei dinsdag na het gesprek met Balkenende in het Witte Huis dat het belangrijk is dat de Europese Unie helpt bij de sluiting en dat hij blij is met de steun vanuit Europa.