ROME/WENEN - Vier mensen zijn zaterdag omgekomen door noodweer in het noorden van Italië. In de buurt van de havenstad La Spezia in Ligurië stierf een visser.

De 49-jarige Italiaan was 's nachts op een steiger aan het vissen toen hij door metershoge golven het water werd ingesleurd.

In de buurt van de Toscaanse kustplaats Viareggio stierf een 74-jarige man, nadat zijn zeilboot was omgeslagen.

Bij Borca di Cadore ten noorden van Venetië kwamen twee mensen om, toen door aardverschuivingen hun woonhuis werd verpletterd. Na een hittegolf heeft Italië sinds vrijdag te maken met een regenfront.

Aardverschuiving 

In de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft een aardverschuiving in de nacht van vrijdag op zaterdag een huis een meer in gesleurd.

Drie bewoners, die op het moment van de ramp waarschijnlijk sliepen, worden vermist en zijn volgens de autoriteiten waarschijnlijk dood.

Vloedgolf

Een ander huis is half afgebroken. Aan de oever van het Concordiameer is een stuk terrein van 350 bij 150 meter in het water verdwenen.

Door de aardverschuiving ontstond een enorme vloedgolf die aan de andere kant van het meer het schip Seelandperle aan land spoelde.

Evacuatie

Meer dan zestig mensen uit de omgeving zijn geëvacueerd. Het gebied is een populaire vakantiebestemming.

Een woordvoerster van de autoriteiten repte over een ''onvoorstelbare ramp'', aldus weekblad Der Spiegel op zijn website. De oorzaak van de aardverschuiving is nog onduidelijk.

Veel inwoners van het stadje Nachterstedt denken dat de ramp te maken heeft met bruinkoolwinning in het verleden.

Het Concordiameer is geen natuurlijk meer, maar ontstaan door ontginning van bruinkool in een open groeve. Burgemeester Heidrun Meyer noemt de ramp 'verschrikkelijk'. 

Oostenrijk

Ook Oostenrijk heeft te kampen met slecht weer. Daar kwam vrijdag een 71-jarige Duitser om het leven toen hij met drie anderen aan het wandelen was in de bergen.

De vier mannen liepen achter elkaar op een bergpaadje om te gaan schuilen voor het naderende regenfront en rukwinden.

De 71-jarige ervaren bergbeklimmer sloot de rij. Toen nummer drie plots kabaal hoorde en zich omdraaide was de man verdwenen. Hij bleek twintig meter naar beneden te zijn gevallen.

Graz

Graz is zaterdag geteisterd door overstromingen. De hoofdstad van de deelstaat Stiermarken is tot rampgebied verklaard. Veel straten zijn onberijdbaar.

De bevolking is opgeroepen om kinderen en dieren binnen te houden. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom.

Muziekfestival

In de Slowaakse plaats Trencin viel een dode, toen bij zware regenval en sterke wind een grote feesttent instortte. Meer dan veertig mensen raakten gewond, van wie vijftien ernstig. Dat gebeurde tijdens het Pohoda-festival, het grootste muziekfestival in Slowakije. Het festival werd afgelast.

In Kroatië richtte noodweer vooral aan de Adriatische kust grote vernielingen aan. Op een strand kwam een Hongaarse toerist om.

Bosbrand

Heeft Midden-Europa last van regen, in Spanje kostte een bosbrand een 86-jarige man het leven. Hij werd in de buurt van Lérida in het noordoosten van het Zuid-Europese land in zijn auto door de vlammen ingesloten, deelden de autoriteiten zaterdag mee.

Het vuur verwoestte ongeveer 5000 hectare bos.