LONDEN - De oudste man ter wereld, de 113-jarige Brit Henry Allingham, is zaterdag overleden. Hij stierf in zijn slaap in een Brits verzorgingstehuis voor blinde veteranen in de buurt van de zuidelijke havenstad Brighton. Dat hebben Britse media gemeld.

Allingham verwierf vorige maand zijn titel, toen zijn voorganger, de Japanner Tomoji Tanabe, op eveneens 113-jarige leeftijd was gestorven.

Hij grapte toen, dat hij zijn lange leven aan sigaretten, whisky en wilde vrouwen te danken had. Om er daarna serieus aan toe te voegen, dat ''op jezelf passen en je grenzen kennen'' het geheim van een lang leven is.

Veteraan

De Brit was één van de twee Britse veteranen uit de Eerste Wereldoorlog die nog in leven waren. Hij was de laatste nog levende oprichter van de RAF, de koninklijke luchtmacht van Groot-Brittannië.

Koningin Elizabeth en premier Gordon Brown hebben de familie hun medeleven betuigd. Volgens de vorstin behoorde Allingham tot de ''generatie die zoveel voor ons heeft opgeofferd''.

De oudste man ter wereld is nu de Amerikaan Walter Breuning, die op 21 september zijn 113e verjaardag hoopt te vieren. De oudste vrouw woont ook in de Verenigde Staten. Het is de 115-jarige Gertrude Baines.