NEW YORK - De Amerikaanse oud-nieuwslezer Walter Cronkite (92) is vrijdag overleden in zijn woning in de stad New York. Dat heeft zijn voormalige werkgever, de omroep CBS News, bekendgemaakt.

Cronkite presenteerde tussen 1962 en 1981 CBS Evening News, het avondjournaal van CBS. Hij bracht onder meer de moord op president Kennedy, de oorlog in Vietnam, de maanlanding en het Watergate-schandaal.

Elke nieuwsuitzending sloot hij af met de legendarisch geworden woorden ''that's the way it is''. Toen hij in 1981 met pensioen ging, had hij een reputatie opgebouwd als ''Amerika's meest betrouwbare man''.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama prees Cronkite. ''Zijn rijke baritonstem bereikte elke avond miljoenen woonkamers, en in een wereld van iconen vormde Cronkite de maatstaf waarmee alle anderen zijn beoordeeld'', zei de president in een verklaring.

Cronkite was, aldus Obama, ''een stem van zekerheid in een onzekere wereld''.

CBS

Ook CBS ging in op de rol van Cronkite in de Amerikaanse samenleving. ''Het is onmogelijk om je CBS, de journalistiek of zelfs Amerika in te denken zonder Cronkite'', zei CBS-bestuurder Sean McManus over zijn overleden coryfee.