AMSTERDAM - De commissie voor de inlichtingendiensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat onderzoeken of de CIA de wet heeft overtreden door voor het Congres te verzwijgen dat er een geheim programma liep om individuele leden van Al-Qaida te doden.

Dat heeft de voorzitter van de commissie, de democraat Silvestre Reyes, vrijdag gezegd.

CIA-directeurLeon Panetta vertelde het comité op 24 juni over het programma. Hij zou het zelf toen pas een dag hebben geweten, en er direct een einde aan hebben gemaakt.

De wet schrijft voor dat de inlichtingencomités van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden worden geïnformeerd over belangrijke (geplande) activiteiten van de inlichtingendiensten.

Cheney

Het CIA-programma in opdracht van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney behelsde een opdracht voor liquidatie of gevangenneming van hoge Al-Qaidaleiders.

Het programma was in voorbereiding en nog niet in de operationele fase. De plannen waren uiterst geheim en de CIA weigert ieder commentaar.

De New York Times kwam zaterdag met de onthulling dat Cheney acht jaar geleden de CIA opdroeg het Congres niet te informeren over een contraterrorismeprogramma.

Senator Patrick Leah, voorzitter van de justitiële commissie, drong zondag al aan op de instelling van een onderzoekscommissie. Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, wilde strafrechtelijk onderzoek niet uitsluiten.