CANCUN - De onderhandelingen over verdere liberalisering van de wereldhandel in de Mexicaanse badplaats Cancún zijn op niets uitgelopen. Functionarissen en delegatieleden van de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) meldden zondag dat het overleg is gestopt en niet zal worden voortgezet.

De topbijeenkomst is gestrand doordat ontwikkelingslanden vinden dat hen te weinig werd geboden, onder meer op het gebied van landbouw. De afgelopen dagen tekende zich al een groot schisma af tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten, en de Derde Wereld.

Boze delegatieleden

Terwijl de Amerikanen zondagmiddag (plaatselijke tijd) op een persconferentie aangaven nog te hopen op een succesvolle afsluiting van de WTO-conferentie, liepen Afrikaanse delegatieleden boos uit het overleg weg. “De besprekingen waren bedoeld voor de ontwikkelingslanden, maar daar hebben we weinig van teruggezien”, aldus een regeringsfunctionaris uit Uganda.

De 146 WTO-lidstaten besloten twee jaar geleden om voor eind 2004 nieuwe afspraken te maken over vrijere handel in landbouwproducten, industriegoederen en diensten om de kwakkelende wereldeconomie een impuls te geven. Doordat de onderhandelingen op het WTO-hoofdkantoor in Genève heel stroef verliepen, moesten de handelsministers in Canún voor een doorbraak zorgen.

Compromisvoorstel

De WTO-topbijeenkomst begon woensdag. Sindsdien is er nauwelijks zicht geweest op een akkoord. Een compromisvoorstel dat zaterdag onder de delegaties werd verspreid, stuitte op grote weerstand van ontwikkelingslanden. Enkele belangrijke landen, waaronder India, wezen het voorstel helemaal af omdat het te weinig perspectief op liberalisering van de westerse landbouwmarkten bood. Ook vonden ze de eis van de EU om met onderhandelingen te beginnen over internationale regels voor douaneprocedures, overheidsaanbestedingen, investeringen en mededinging te ver gaan.

In 1999 mislukte in Seattle ook al een handelsconferentie door grote onenigheid tussen de WTO-leden. Toen beheersten felle protesten tegen de negatieve gevolgen van vrijere wereldhandel de besprekingen.