AMSTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag drie mannen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out. Na de moorden hebben de mannen in het café brand gesticht. Eerder legde de rechtbank in Rotterdam al de maximale vrijheidsstraf op.

Op 18 november 2005 gingen de mannen bewapend met machinepistolen het café aan de Schiedamsesingel binnen met het plan de eigenaar voor een half miljoen euro af te persen.

Ze sloten de bezoekers op, bonden hen vast en uitten doodsbedreigingen. Niemand zou de gelegenheid levend verlaten, lieten ze herhaaldelijk weten.

Vierde man

Het drietal, de 33-jarige Zé Carlos B., Elmer P. van 34 en de eveneens 34-jarige Fernando P., was in het gezelschap van een vierde man, José B.

De rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente legde hem in augustus een celstraf op van 25 jaar. Dat is de maximumstraf op deze eilandengroep.

Voorbedachte rade

Volgens het hof zijn de moorden met voorbedachten rade gepleegd, nadat was gebleken dat de eigenaar een dergelijke som geld niet kon geven. Er zou geen sprake zijn geweest van een opwelling. Geen van de daders distantieerde zich later van de actie.

''Ik wil ook even schieten'', zou er een hebben geroepen, toen een ander met het wapen vuurde, en ''Dit is jullie laatste drankje en sigaretje'' hebben ze volgens de advocaat-generaal tegen de slachtoffers gezegd.

Even later werd iedereen beschoten en met een brandbare vloeistof besprenkeld. Wonderbaarlijk genoeg overleefden de meesten van de negen gasten de kogelregen.

Rechten van de Mens

Het hof in Den Haag acht het opleggen van een levenslange celstraf niet in strijd met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). De verdediging had aangevoerd dat in Nederland een levenslange celstraf daadwerkelijk levenslang is en geen uitzicht biedt op beëindiging.

De gebeurtenissen in die nacht in november 2005 tarten elk voorstellingsvermogen, aldus het hof. Naar het oordeel van het hof maakt de ernst van de feiten en de beveiliging van de maatschappij een straf noodzakelijk die hoger is dan een tijdelijke celstraf.

De verdediging had gesteld dat een dergelijke straf in strijd is met het EVRM. ''Doodstraf is makkelijker dan levenslang'', had Elmer P. twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak gezegd. De drie ontkenden toen te hebben geschoten.