TEHERAN - Iran verkeert in een crisis. Dit zei vrijdag de invloedrijke ex-president van Iran, ayatollah Ali Akbar Rafsanjani. Hij ging voor in een vrijdaggebed op het terrein van de Universiteit van Teheran. Rafsanjani sprak onomwonden van een crisis.

Die is volgens hem ontstaan door twijfels over het verloop van de presidentsverkiezingen van 12 juni. Oppositieleider Mir Hossein Mousavi claimt verkiezingsfraude.

Mousavi zou volgens zijn website vrijdag ook aanwezig zijn bij het vrijdaggebed, maar zijn komst is niet bevestigd.

Betoging

Een menigte verzamelde zich bij het universiteitsterrein terwijl de oproerpolitie optrad tegen veelal groen dragende betogers, zo blijkt uit beelden die via internet zijn verspreid. Groen is de kleur van Mousavi's campagne.

''We zijn allemaal familie en ik hoop dat we deze periode van moeilijkheden die een crisis is, te boven kunnen komen'', aldus Rafsanjani.

Hij zei dat veel Iraniërs hun vertrouwen hebben verloren omdat grote groepen twijfels hebben over de verkiezingen. Die twijfels moeten worden weggenomen, beklemtoonde hij.

Persvrijheid

Zijn rede werd rechtstreeks uitgezonden door de staatsomroep. Hij riep ook op tot persvrijheid en de vrijlating van alle demonstranten en politieke gevangenen.

Mousavi verloor volgens de officiële uitslagen de presidentsverkiezingen van 12 juni. De herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad met bijna 63 procent van de stemmen is fel omstreden in het land.

Rafsanjani steunt Mousavi. Hij is de voorzitter van de Raad van Experts, een gekozen raad van geestelijken die verantwoordelijk is voor de benoeming en indien noodzakelijk afzetting van de geestelijk leider van het land. Dat is nu Ali Khamenei die Ahmadinejad steunt.

Massabetoging in Teheran