JAKARTA - Zeker negen mensen zijn vrijdag rond 07.45 uur (plaatselijke tijd) gedood door twee aanslagen op luxe hotels in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Ruim veertig mensen raakten gewond. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Twee van de Nederlandse slachtoffers zijn op zakenreis in Indonesië. De derde Nederlandse gewonde woont in het Aziatische land. Op het moment van de aanslag zaten ze in dezelfde vergadering, aldus Buitenlandse Zaken.

Het drietal is in ziekenhuizen opgenomen. Twee van hen zijn er slecht aan toe.

Reisadvies

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies niet aangepast. Volgens het huidige advies wordt Nederlanders al aangeraden voorzichtig te zijn en uit de buurt te blijven van eventuele samenscholingen en demonstraties.

Marriott Hotel

De getroffen hotels zijn het Marriott Hotel en het Ritz-Carlton Kuningan Hotel. Volgens de politie gaat het om zelfmoordaanslagen.

De daders bliezen zichzelf op in de hotels, zo blijkt uit een verklaring van het hoofd van de Indonesische politie, Bambang Hendarso Danuri. Bij de aanslagen vielen zeven doden exclusief de daders en meer dan veertig gewonden.

In het Ritz-Carlton vielen twee doden. Onder de doden is zeker een buitenlander. Het gaat om een Nieuw-Zeelander. In het Marriott vielen vrijwel tegelijkertijd zeven doden.

Gast

De zelfmoordenaar die een aanslag pleegde op het Marriott Hotel had zich voorgedaan als gast voordat hij explosieven tot ontploffing bracht. Dat heeft de Indonesische politie laten weten.

Een beveiligingscamera heeft de dader mogelijk vastgelegd. Een man in pak met een baseballpet op loopt enigszins onbeholpen met een koffer en een rugzak het restaurant binnen vlak voor de explosie.

De beelden zijn uitgezonden door het Indonesische televisiestation TV One.

Met bloed bedekt

CNN heeft een opname van een ooggetuige met een mobiele telefoon en beelden van de hotels na de ontploffing. Ook sprak de omroep met een ooggetuige.

Een ooggetuige zei dat hij veel gewonde buitenlanders na de aanslagen zag. ''Hun gezichten en lichamen waren met bloed bedekt.''

Explosievenopruimingsdienst

De explosievenopruimingsdienst vond ook nog een nog niet geëxplodeerde bom in het Marriott Hotel.

Verder werd een winkelcentrum in de Indonesische hoofdstad opgeschrikt door een explosie. Die zou niet zijn veroorzaakt door een een bom, maar door een defecte accu.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. Als mogelijke dader wordt terreurorganisatie Jemaah Islamiya (JI) genoemd.

De radicaalislamitische groep was in 2002 verantwoordelijk voor bomaanslagen op uitgaansgelegenheden op het Indonesische eiland Bali, die meer dan tweehonderd mensen het leven kostten.

In augustus 2003 pleegde JI ook een aanslag op het Marriott Hotel in Jakarta. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

President

De Indonesische president Yudhoyono stelde dat door de aanslagen de veiligheidssituatie in Indonesië in het geding komt.

Yudhoyono stelt een bezoek aan het Mariott Hotel en het Ritz Carlton nog even uit, omdat de lokatie volgens de autoriteiten nog niet helemaal veilig is.

De politie vermoedt dat een dader op de 18de verdieping van het Mariott heeft overnacht voordat hij vrijdagmorgen vroeg de aanslag pleegde.

Manchester United

Manchester United voetbalt maandag niet in Jakarta tegen een All Star-team uit Indonesië. De Engelse club heeft het vriendschappelijke duel geschrapt na de aanslagen.

Manchester United zou in Ritz-Carlton verblijven. De Engelse werkgever van doelman Edwin van der Sar speelt een aantal lucratieve oefenduels in Azië.

De landskampioen oefent zaterdag in Maleisië en speelt ook nog in Zuid-Korea en China. Het geplande duel in Jakarta, dat nu dus niet doorgaat, was al weken uitverkocht.

Aanslagen Jakarta