ROME - Premier Silvio Berlusconi gedraagt zich als een ''dictator in een democratisch land''. Dit heeft Carlo Taormina, voormalig staatssecretaris op Binnenlandse Zaken en voormalig advocaat van de zakenman Berlusconi, donderdag gezegd op de Italiaanse radio.

Taormina was ook parlementariër van Forza Italia (Hup Italië), de door Berlusconi opgerichte partij die inmiddels samen met de voormalige neofascisten is opgegaan in het centrumrechtse Volk van de Vrijheid (PDL).

''Het grootste probleem is dat Berlusconi in wezen een dictator is'', aldus Taormina. ''Berlusconi beslist en de meesten gehoorzamen. Wie ooit heeft geprobeerd dat niet te doen, heeft ervoor betaald.''

Wetten

''De partij kent geen interne democratie'', aldus Taormina. ''Niemand durft tegen Berlusconi te zeggen: De wetten 'ad personam' zijn niet correct.''

Dat zijn wetten die naar de vorm algemene wetten zijn, maar op een zeker moment worden gemaakt om Berlusconi of een persoon uit zijn omgeving uit de gevangenis te houden of een ander voordeel te verschaffen.