WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wilde lange tijd doodseskaders inzetten om al-Qaedafiguren te vermoorden.

Het plan om de moordenaars daadwerkelijk op te leiden, werd op het laatste moment afgeblazen door CIA-chef Leon Panetta. Het Amerikaanse dagblad The Washington Post berichtte dit op gezag van een betrokken inlichtingenofficier.

Die zei dat Panetta er lucht van kreeg toen er werd voorgesteld het voornemen ''in een meer operationele fase te voeren'', dat wil zeggen eindelijk eens met trainen te beginnen.

Panetta hoorde dit pas vorige maand. Hij kapte het hele plan af en lichtte de verantwoordelijke parlementstleden in. Het plan dateerde uit 2001, maar voor hen was het ook een primeur.

Onvolwassen

De Directeur Nationale Veiligheid van de huidige regering van president Barack Obama, Dennis Blair, steunt naar eigen zeggen het besluit om van de doodseskaders af te zien.

Het was volgens hem een project dat zorgen baarde door ''zijn ondoelmatigheid, onvolwassenheid en het gebrek aan overzicht en controle''.