CANCUN - Het wereldhandelsoverleg in de Mexicaanse badplaats Cancún stevent af op een grote mislukking. Minister Brinkhorst van Economische Zaken constateerde zondag een “sneeuwbaleffect van onrustgevoelens” onder ontwikkelingslanden.

Ook in de nacht van zaterdag op zondag zijn de besprekingen over verdere liberalisering van de wereldhandel weinig opgeschoten, aldus Brinkhorst. Volgens delegatieleden van de Verenigde Staten bleven de ontwikkelingslanden “harde retoriek” uiten. De 146 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die sinds woensdag bijeen zijn, zijn daardoor nog amper begonnen aan echte onderhandelingen.

De ontwikkelingslanden vinden dat de huidige voorstellen hen te weinig bieden. India en enkele andere landen hebben een compromistekst van de voorzitter van de conferentie, de Mexicaanse minister Derbez van Buitenlandse Zaken, zelfs helemaal van de hand gewezen.

Volgens de Indiase minister Jaitley van Handel worden de zorgen van de ontwikkelingslanden genegeerd in de lijmpogingen van de WTO-onderhandelaars. Brinkhorst noemde dit “een grove inschatting van de situatie”, omdat India weigert zijn eigen markten te openen. “In India wonen 1 miljard consumenten, in Europa 250 miljoen.”

Rond India vormt zich een brede coalitie die zich opzijgezet voelt door het compromisvoorstel. Brazilië kraakte harde noten over de landbouwpassages, die nog teveel de bescherming van de Europese en Amerikaanse boeren overeind zouden houden.

Het lastige van het onderhandelingsproces in Cancún is dat de Derde Wereld via verschillende samenwerkingsverbanden opereert. Brazilië sprak bijvoorbeeld over landbouw namens een groep van 21 ontwikkelingslanden, waarin ook India zitting heeft. Indonesië verzet zich namens 16 landen (inclusief India) tegen WTO-regels voor investeringen en mededinging. Ook een groep van Afrikaanse landen roert zich.