DEN HAAG - Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten voor september plannen klaar hebben om de zorg voort te kunnen zetten tijdens een eventuele grote uitbraak van de Mexicaanse griep ofwel Nieuwe Influenza A (H1NI).

In de zorg kan 30 tot 50 procent van het personeel zelf ziek worden. Dat is meer dan in andere sectoren.

De voortzetting van de hulpverlening kan daarmee ''ernstig in gevaar komen'', staat in een brief van minister Ab Klink (Volksgezondheid) die donderdag bij zorginstellingen op de deurmat valt.

Overbelasting

In de plannen moet komen te staan hoe de instelling de werknemers tegen het griepvirus beschermt en overbelasting van gezond personeel voorkomt.

Ook goede voorlichting aan het personeel is van belang. In landelijk verband moet nog nader bekeken worden hoe zorginstellingen moeten omgaan met de vraag welke patiënten bijvoorbeeld het eerst op een afdeling intensive care terechtkomen.

Grieppandemie

Klink wijst erop dat er de afgelopen jaren al veel in gang gezet is om een grieppandemie het hoofd te kunnen bieden, zoals het maken van draaiboeken, de aanschaf van virusremmers en training van personeel.

Maar niet alle zorginstellingen zijn daar voldoende van op de hoogte. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde vorig jaar vast dat de voorbereiding van de zorg op een grote griepgolf nog gaten vertoont. Vandaar dat Klink nu aandringt op snelle actie.

De inspectie zal dit najaar, als de Mexicaanse griep zich naar verwachting sterk uitbreidt, bekijken of de zorg er genoeg aan heeft gedaan om patiënten te kunnen blijven helpen.