AMSTERDAM - Ongeoefende zwemmers en kinderen moeten donderdag bij Scheveningen niet de zee ingaan. Door de harde wind, sterke stromingen en golfbrekers voor de kust is het te gevaarlijk.

Daarvoor waarschuwt de Haagse Vrijwillige Reddings Brigade (HVRB) donderdag. Woensdag werden al tientallen mensen uit zee gered.

Volgens een woordvoerder van de reddingsbrigade waren er zeker mensen verdronken als woensdag niet was ingegrepen.

Alle 34 slachtoffers kwamen in de problemen bij de golfbrekers. Door de aanhoudende westenwind staat er een verraderlijke stroming die bij de golfbrekers naar de zee toe zuigt. Er tegenin zwemmen is vrijwel zinloos.

Mensen die het door het lekker weer toch niet kunnen weerstaan om de zee in te gaan en in de problemen komen moeten vooral niet tegen de stromen in proberen te zwemmen.

Verstandiger

Volgens de reddingsbrigade is het verstandiger om een stukje af te drijven en dan aan de andere kant van de golfbreker, waar de stroming minder sterk is, schuin terug naar de kust te zwemmen.

Ook bij andere kustplaatsen is een gevaarlijke stroming. Woensdag verdronk in Zeeland een Duits meisje van 12 jaar. Zij kwam met haar broertje in de problemen toen een opblaasbeest afdreef.

Haar vader en een getuige redden het broertje, maar het meisje werd niet op tijd gered. De vader kwam zelf tijdens de reddingsactie ook in de problemen.