WASHINGTON - Ondanks het neerslaan van de protesten in Teheran na de verkiezingen, willen de VS nog steeds met Iran om de tafel om over de omstreden nucleaire ambities te spreken.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton woensdag. Ze zei ook dat het aanbod om te praten niet altijd geldig zal blijven.

Clinton gaf aan dat zij, net als president Barack Obama, beseft dat een dialoog geen garantie voor succes is.

''Maar we zien ook het belang om Iran te blijven benaderen en de leiders een duidelijke keus te geven: op een verantwoorde manier deel uitmaken van de internationale gemeenschap of verdergaan op de weg naar meer isolatie'', aldus Clinton.

Duidelijk

Volgens de minister is direct overleg de beste manier om deze keuze duidelijk voor te leggen. In de speech zei Clinton verder dat het neerslaan van de protesten ''betreurenswaardig en onacceptabel'' was. De oppositie ging na de presidentsverkiezingen van 12 juni de straat op omdat volgens haar president Mahmoud Ahmadinejad door fraude aan de macht was gebleven.

Iran is tot nog toe niet genegen om met aartsvijand Amerika te praten. Het Westen wil dat Teheran stopt met zijn nucleaire programma. Gevreesd wordt dat Iran de mogelijkheid heeft om een atoombom te maken.