STRAATSBURG - CDA-Europarlementslid Ria Oomen wil dat de EU-landen sancties instellen tegen Iran.

''Het regime deugt niet. Het veroorzaakt problemen in tal van landen, zoals Pakistan en Afghanistan. En negeert de wensen van de bevolking'', zei Oomen woensdag in een debat in het Europarlement.

Oomen denkt aan het opzeggen van handelsovereenkomsten. Ze vindt dat veel EU-landen te grote economische belangen hebben in Iran, met name Duitsland.

De meeste andere partijen en EU-landen willen geen sancties. Namens de EU-landen zei de Zweedse minister Carl Bildt (Buitenlandse Zaken) dat de Iraanse problemen rond de verkiezingen een zaak van Iran zelf zijn.

Verdeeld

De fracties in het Europarlement denken zo verdeeld over Iran, dat ze woensdag geen compromis konden bereiken over een gezamenlijke resolutie.

SGP-Europarlementslid Bas Belder is niet voor sancties, maar wil regimes aanspreken op godsdienstvrijheid. Hij vindt het merkwaardig dat Iran zich solidair verklaart met de opstandige islamitische Oeigoeren in China.

''Iran onderdrukt zelf de bevolking. En dan klaagt het tegen China over de onderdrukking daar! Het regime heeft duidelijk boter op het hoofd.''

Verbod

Recentelijk bepleitte de Tweede Kamer wel dat de Europese Unie een verbod instelt om technologie te leveren aan Iran waarmee internet kan worden gefilterd en gecontroleerd.

Een motie daarover kwam van PvdA en GroenLinks.