ROTTERDAM - In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp is in de nacht van zaterdag op zondag volkomen onverwacht een olifantje geboren. De dierentuin wist wel dat olifant Bernhardine zwanger was, maar had de geboorte pas over een jaar verwacht. Het olifantje is een stiertje en hij heeft de naam Senang gekregen. Dat is Maleis voor prettig of blij.

De vader van het olifantje is Alexander. Bernhardine had ruim twee jaar geleden wel bij hem gestaan, maar de mensen van de dierentuin hadden toen niet gezien dat Bernhardine ook gedekt was.

Een jaar geleden hadden de verzorgers het wel gezien, de olifant werd getest en bleek zwanger. De draagtijd van een olifant is ongeveer 22 maanden en de geboorte werd dan ook over ongeveer een jaar verwacht.

Het is het tweede jong van Bernhardine en Alexander. Het eerste, enkele jaren geleden geboren in de dierentuin van het Duitse Münster, overleed vrijwel meteen. Het beestje bleek een herpesinfectie te hebben opgelopen. Met Senang is alles goed, aldus de woordvoerster van de dierentuin.

De verbazing bij de verzorger was heel groot zondagmorgen, zo zegt de woordvoerster. "Hij dacht even 'wat lijkt Banka, een andere jonge olifant, klein'. En toen zag hij dat er een pasgeboren jong stond te drinken!"

Senang is een kleinzoon van Irma, die ook in Blijdorp woont. Zijn moeder Bernhardine was de eerste in Nederland in gevangenschap geboren olifant. Irma werd in een Duitse dierentuin geboren. Senang is daarmee de derde generatie binnen een olifantenfamilie die in gevangenschap is geboren. In Europa is dat voor het eerst, aldus de woordvoerster. Senang is al voor het publiek te zien.