HAARLEM - Jan-Dirk Paarlberg moet op zoek naar een nieuwe advocaat. Zijn raadsman Gabriel Meijers trok zich woensdag terug uit de zaak tegen de vastgoedmagnaat.

Meijers vond dat hij niet genoeg tijd kreeg om op stellingen van het Openbaar Ministerie (OM) te reageren.

Het OM vervolgt Paarlberg wegens onder meer het witwassen van crimineel geld. De vastgoedmagnaat krijgt tot 7 augustus de tijd om een nieuwe advocaat te zoeken. Op 1 september volgt een nieuwe regiezitting.

''Nogal verrassend'', noemt een woordvoerder van het landelijk parket van het OM de actie van de advocaat. ''Het OM heeft gereageerd op een dag lang durende verzoeken van de verdediging op maandag. Dat de verdediging nu uitstel wilde om daar weer op te reageren is een zwaktebod.''

Verschrikkelijk

Meijers had de rechter woensdag gevraagd om de officieren van justitie niet ontvankelijk te verklaren. Volgens hem hebben zij de beschuldigingen aan het adres van Paarlberg te breed geformuleerd.

Bovendien kwamen zij woensdag met een reactie van zo'n dertig pagina's, waartussen ook een deskundigenrapport zat. ''Er zit heel veel nieuws in'', verklaarde hij zijn verzoek om meer tijd.

Maar de driekoppige rechtbank gaf geen krimp. Tot grote spijt van Paarlberg, die liet weten de situatie ''verschrikkelijk'' te vinden.

''Maar ik begrijp het wel. Je moet de mogelijkheid krijgen het door de officier gestelde te bestrijden. Met de brede stelling van het Openbaar Ministerie kan het alle kanten op.''

Verschil van inzicht

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket is de afgelopen maanden al uitvoerig aandacht geweest voor het verschil van inzicht tussen het OM en de advocaten van Paarlberg. ''Het was niet nieuw. Dat maakt deze stap des te meer onbegrijpelijk.''