HILVERSUM - In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de ruimte die premier Jan Peter Balkenende dinsdag openliet voor het opnemen van gevangenen uit de omstreden gevangenis Guantanamo Bay.

Balkenende zei na zijn gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama dat het kabinet bereid is over de opvang van gevangenen na te denken, als de aangekondigde sluiting van de gevangenis daarop vast zou zitten.

Volgens kabinet en Tweede Kamer moeten de Verenigde Staten het probleem in beginsel zelf oplossen en kan er wel hulp geboden worden bij juridische obstakels.

Ander geluid

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt niet te begrijpen, waarom de premier in Washington plotseling een ander geluid heeft laten horen.

Van Dam sluit niet uit dat Balkenende onder de indruk was van de Oval Office en vervolgens toezeggingen heeft gedaan.

Standpunt

Ook CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp gaat ervan uit dat het kabinetsstandpunt onveranderd is gebleven. ''Het is een probleem van de Amerikanen en zij dienen dat in eerste instantie zelf op te lossen.''

Pas nadat de Verenigde Staten zelf hun verantwoordelijkheid hebben genomen en er in Europa sprake is van een gezamenlijke aanpak, ''kan uiteindelijk Nederland misschien iets doen''.

Braafste jongetje

De kleinste regeringspartij ChristenUnie zou Balkenende kunnen steunen, maar dan moet er volgens Kamerlid Joël Voordewind wel een gezamenlijke aanpak in Europa zijn.

''We moeten niet als het braafste jongetje van de klas gevangenen willen opnemen, terwijl de rest van Europa de deur dicht houdt.''

Oppositie

In de Kamer willen alleen oppositiepartijen VVD, D66 en GroenLinks de Verenigde Staten te hulp schieten. Zij vinden dat ons land het niet kan maken om wel aan te dringen op sluiting van de gevangenis, maar de Amerikanen dan niet te helpen de pijn te verlichten.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Balkenende een ''enorme blunder'' heeft begaan door ''slaafs'' te buigen voor Obama.

''Een totaal gebrek aan leiderschap van Balkenende. Hij had natuurlijk keihard moeten weigeren. We moeten geen van die boeven hier in Nederland hebben'', aldus Wilders.

Inzage

Als Nederland gevangenen uit de omstreden gevangenis Guantánamo Bay opneemt, moet ons land hun hele dossier kunnen inzien om te weten om wie het gaat.

Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag in het Radio 1 Journaal.

Sluiting

Volgens hem zou daar alleen sprake van kunnen zijn als er nog een paar gevangenen overblijven en de aangekondigde sluiting van de gevangenis daardoor in gevaar komt.
Enkelen

Mocht het zo ver komen, dan zal het om ''hooguit enkelen'' gaan, benadrukte Hirsch Ballin.

Europa

Hij wees erop dat sommige Europese landen al hebben gezegd dat ze enkele gevangenen uit Guantanamo Bay willen opnemen.

''Er is geen enkele reden om ervan uit te gaan dat Nederland veel meer dan dat moet doen'', aldus de minister.

Hij stelde verder dat Nederland eigenlijk niet zit te wachten op gedetineerden die hebben vastgezeten in het Amerikaanse kamp.