AMSTERDAM - Het aantal incidenten met paddo's in Amsterdam is sinds het verbod van die drugs flink afgenomen.

In de maanden december tot en met maart moest er acht keer een ambulance uitrukken omdat mensen onwel waren geworden nadat ze hallucinogene paddenstoelen hadden gegeten.

In dezelfde periode een jaar eerder gebeurde dat nog 49 keer. Het paddoverbod ging op 1 december in.

Toeristen

Dat heeft burgemeester Job Cohen in een brief aan de gemeenteraad geschreven, zo bevestigde een gemeentewoordvoerster woensdag. Alle slachtoffers waren mannelijke toeristen tussen 25 en 35 jaar oud.

Overigens komt de afname van het aantal incidenten volgens Cohen niet alleen door het verbod. Ook de economische crisis speelt een rol. Daardoor komen er minder jonge toeristen naar Amsterdam. Bij die groep gaat het vaak mis met paddo's.

Tripknollen

De burgemeester schrijft dat in het legale circuit in Amsterdam inmiddels geen paddo's meer te krijgen zijn. Volgens hem lijkt het er wel op dat de verkoop van sclerotia, beter bekend als tripknollen, de afgelopen tijd is toegenomen. Dat is een hallucinogeen middel dat wel nog legaal is.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) voerde het paddoverbod in mede naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten in Amsterdam.

Zo sprong een 17-jarig Frans meisje in maart 2007 van een brug na het eten van paddo's. Ze overleed. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in april dat het verbod rechtmatig is.