JERUZALEM - De Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, heeft de regering geadviseerd de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem weer open te stellen voor joden. Dat heeft de Israëlische radio zondag bericht.

De Tempelberg, die moslims als al-Haram ash-Sharif vereren, is sinds het begin van de tweede opstand in de Palestijnse gebieden voor joden gesloten. De opstand begon na een bezoek van de huidige Israëlische premier, Ariel Sharon, aan de berg.

Ook de rechtse burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, pleitte zondag ervoor dat joden de Tempelberg weer kunnen bezoeken. Dat moet volgens hem op een beheerste en rustige, maar vastberaden manier gebeuren. Olmert noemde het 'ondraaglijk' dat joden de heiligste plaats in de geschiedenis van het joodse volk niet kunnen bestijgen.

De moefti van Jeruzalem waarschuwde echter voor een ernstig oplopen van de spanningen tussen joden en moslims, als de Israëlische regering het advies van de veiligheidsdienst opvolgt. Op de al-Haram ash-Sharif liggen de al-Aqsa-moskee en de Koepel van de Rots (Omarmoskee).

/DOSSIERMidden-Oosten