ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2008 98 aangiftes binnengekregen over militairen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan drugsgerelateerde misdrijven.

Dat stelde een woordvoerster van het parket in Arnhem dinsdag. Ze bevestigde daarmee berichtgeving van het NOS-journaal. 

Het gaat onder meer om zaken als het gebruik, de smokkel en handel in verdovende middelen door militair personeel. De zaken hebben zowel betrekking op hard- als op softdrugs.

Harddrugs

In totaal handelde het OM in Arnhem, dat als enige parket militaire zaken behandelt, in 2008 69 zaken af die te maken hadden met harddrugs.

Het parket deed 59 zaken met betrekking tot softdrugs af. Volgens een zegsman van het ministerie van Defensie volgt in alle gevallen waar harddrugs in het spel zijn ontslag.

Bij softdrugs is er nog een kleine uitweg. Iemand kan een keer een waarschuwing krijgen als een geringe hoeveelheid wordt aangetroffen die duidelijk voor privégebruik is.

Ontslag

Of alle 98 aangiften in 2008 eindigden met ontslag van de betrokken militair kan Defensie niet zeggen.

''Ik vermoed dat het aantal ontslagen niet veel afwijkt van het aantal aangebrachte zaken. Een militair heeft een voorbeeldfunctie. De Nederlandse samenleving moet vertrouwen hebben in de krijgsmacht. Dat is een buitengewone verantwoordelijkheid'', aldus de woordvoerder.

Test

Sinds 2008 kan de commandant van een legereenheid een test eisen als hij alcohol- of drugsgebruik vermoedt bij een medewerker.

Militairen zijn verplicht mee te werken aan deze test. Of hierdoor meer drugsgerelateerde zaken aan het licht kwamen, is niet bekend, aldus Defensie.

Pechtold

D66 maakt zich zorgen over het zero-tolerancebeleid bij Defensie. De partij van Alexander Pechtold vraagt zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt met militairen die opbiechten dat ze drugs gebruikten.