MAASTRICHT - De economische crisis leidt op korte termijn tot een forse stijging van de werkloosheid onder jongeren die net van school komen. Dat geldt vooral voor laagopgeleiden.

Op langere termijn vallen de gevolgen mee, menen onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Schoolverlaters die in deze tijden van recessie moeilijk een baan kunnen krijgen, zullen niet voorgoed verloren zijn voor de arbeidsmarkt, concluderen zij in hun woensdag gepubliceerde rapport Schoolverlaters tussen Onderwijs en Arbeidsmarkt 2008.

De gevolgen van de economische crisis waren al merkbaar in het najaar van 2008 onder de jongeren die in 2007 hun schooldiploma haalden. Vooral (voortijdige) schoolverlaters van vmbo en mbo stonden er slecht voor.

Bij deze groepen was de werkloosheid 3 tot 6 procent gestegen. Bij overige schooltypen werd geen stijging van de werkloosheid gemeten. De onderzoekers tekenen hierbij aan dat de crisis vorig najaar nog niet in volle omgang was losgebarsten.

Verloren generatie

De conclusie dat de huidige schoolverlaters desondanks niet kunnen worden afgeschreven als een 'verloren generatie' baseren de onderzoekers op een vergelijking met de economische crisis in de jaren tachtig.

Daaruit blijkt dat vijf tot tien jaar na een crisis de nadelige invloed op de baankansen verdwijnt. Wat resteert is alleen een ''klein effect'' op het salaris, aldus de onderzoekers.