WASHINGTON - De Verenigde Staten sturen nieuw gevormde brigades van het leger naar Irak. Zij gaan zich vooral bezighouden met het trainen en adviseren van Iraakse veiligheidskrachten.

De vier nieuwe brigades maken deel uit van het plan de Amerikaanse gevechtseenheden volgend jaar terug te trekken.

De zogenoemde Advies -en assistentiebrigades van in totaal ongeveer 14.000 man worden vanaf komende herfst in Irak gestationeerd, maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag bekend.

Terugtrekking

Het gaat om de eerste onderdelen van een Amerikaanse macht die in Irak zal blijven als de terugtrekking van de gevechtseenheden is voltooid.

Volgens afspraken met de Iraakse regering in Bagdad moeten de Amerikaanse troepen eind 2011 Irak hebben verlaten.

Washington beloofde de gevechtstroepen uiterlijk augustus 2010 weg te halen. Een kleinere macht van maximaal 50.000 man zal dan nog ruim een jaar de Iraakse veiligheidskrachten bijstaan.

Antiterreuroperaties

De nieuwe brigades kunnen onder meer ook antiterreuroperaties uitvoeren. Zij bestaan uit technici, militaire politie, transportspecialisten en andere officieren, aldus het Pentagon. De brigades zijn in staat om te vechten, mocht dat nodig zijn.

Het aantal Amerikaanse manschappen in Irak blijft tot januari op ongeveer 128.000 en zal in de maanden daarop geleidelijk worden teruggebracht.