VILNIUS - Het parlement van Litouwen heeft dinsdag een wet aangenomen die minderjarigen moet beschermen tegen informatie die het traditionele gezin ondermijnt.

Zo wordt het verstrekken van informatie over homoseksuele en biseksuele relaties en polygamie verboden.

Een parlementariër van de oppositie had voor de toevoeging van homoseksualiteit in de wet gepleit. Hij beschouwt informatieverstrekking als promotie van homoseksuele relaties.

Voormalig president Valdas Adamkus van de Baltische staat sprak herhaaldelijk zijn veto tegen de toevoegingen uit, maar hij trad zondag af.

Amnesty International

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch bekritiseerden de nieuwe wet als bewijs voor homofobische opvattingen in het overwegend katholieke land.

Zij dienden protesten in bij het parlement. Volgens een activist is het verbod een zeer duidelijk signaal dat de Litouwers ''achterblijvers'' zijn. De voormalige Sovjetrepubliek is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Ontstemd

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert vraagt de Europese Commissie en de EU-landen om Litouwen op het matje te roepen.

De VVD'ster is ontstemd dat het Litouwse parlement dinsdag een wet heeft aangenomen die positieve opmerkingen over homo- en biseksualiteit verbiedt op scholen en op andere plaatsen met jongeren.

Middeleeuwen

''Deze wet gaat rechtstreeks in tegen één van de belangrijkste basisprincipes van de Unie, namelijk gelijke behandeling voor iedereen'', zegt Hennis-Plasschaert woensdag. ''Litouwen moet op het matje worden geroepen en de wet onmiddellijk terugdraaien. De Middeleeuwen liggen immers al weer 'n tijdje achter ons.''

De VVD-ster heeft de Europese Commissie hierover schriftelijke vragen gesteld.