WASHINGTON - Nederland mag eind september opnieuw meepraten tijdens de top van de G20 in het Amerikaanse Pittsburgh. Premier Jan Peter Balkenende kreeg de uitnodiging dinsdag bij zijn eerste officiële bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama.

In het Witte Huis in Washington sprak Balkenende een dik uur met Obama over onder meer de economische crisis, klimaatveranderingen en de situatie in Afghanistan en Pakistan.

De economische crisis komt opnieuw uitgebreid aan de orde tijdens de G20-top op 24 en 25 september.

Crisis

De belangrijkste economieën van de wereld komen daar samen om te praten over de aanpak van de crisis. Nederland is officieel geen lid, maar slaagde er wel in om bij de laatste twee bijeenkomsten te zijn, in Washington en Londen.

Balkenende toonde zich verheugd dat Nederland opnieuw uitgenodigd is. Ons land wil graag meepraten omdat vanwege de omvangrijke financiële sector de belangen voor Nederland groot zijn.

Minister Wouter Bos (Financiën) lobbyde twee weken geleden nog uitgebreid voor de deelname bij zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner.

Nederlandse inzet

Obama prees na afloop van het gesprek met Balkenende uitvoerig de Nederlandse inzet in Afghanistan.

De Amerikanen spraken eerder al de hoop uit dat Nederland langer wil blijven, maar Balkenende herhaalde dinsdag het kabinetsstandpunt dat ons land volgend jaar stopt als leidende natie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Obama zei te hopen dat ''het leiderschap en de ervaring'' van de Nederlanders ook na hun vertrek beschikbaar blijven.

Controversieel

Volgens de Amerikaanse president is de Nederlandse inzet ''een van de meest effectieve'' van de internationale troepenmacht. Hij zei te begrijpen dat de deelname in Nederland controversieel is, maar dat geen enkel land er op uit is zijn jonge mensen naar het slagveld te sturen.

Obama dankte Balkenende en het Nederlandse volk voor het werk in Afghanistan. De Nederlandse premier benadrukte op zijn beurt dat ons land de Afghanen niet de rug zal toekeren.

Guantánamo Bay

Balkenende maakte dinsdag ook duidelijk dat het kabinet bereid is na te denken over de mogelijke vraag gevangenen van de omstreden gevangenis Guantánamo Bay op te vangen.

Volgens hem zou daar alleen sprake van kunnen zijn als er nog een paar gevangenen overblijven en de aangekondigde sluiting van de gevangenis daardoor in gevaar komt.

''Als de sluiting vastzit op enkele gevangenen, dan zal Nederland het nog eens bezien'', zei Balkenende.

Tweede Kamer

Kabinet en een meerderheid in de Tweede Kamer zaten tot op heden helemaal niet te wachten op de gevangenen.

Volgens hen moeten de Verenigde Staten het probleem in beginsel zelf oplossen en kan er wel hulp geboden worden bij juridische obstakels.

Officieel bezoek

Na eerdere ontmoetingen bij internationale bijeenkomsten was het dinsdag het eerste officiële bezoek van Balkenende aan de dit jaar aangetreden Amerikaanse president.

Balkenende sprak van een ''buitengewoon openhartig, constructief en vriendelijk gesprek''. ''Hij kent Nederland. Er ligt een goede basis om op een voortreffelijke manier samen te werken'', zei Balkenende na afloop.