LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag de 37-jarige M.K. uit Weesp veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken wegens geweld tegen twee NS-medewerkers.

Als treinpassagier zonder kaartje deelde hij enkele duwen uit, sloeg dreigende taal uit en dreigde een NS-medewerker voor de aankomende trein te duwen. Dat gebeurde op station Almere Muziekwijk op 5 april.

De rechtbank vindt het kwalijk dat K. zich onder invloed van drugs en drank misdroeg op het station.

Ook nog eens in een roerige periode, waarin veel te doen was over geweld tegen NS'ers en incidenten op stations in Almere.

Straf

Tegen K. was een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist. De rechtbank legde K. een opvallend lagere straf op omdat een deel van de aanklacht nietig is verklaard.

Volgens de rechter was er geen sprake van zware mishandeling, waarvoor K. was aangeklaagd.

Grove mishandeling

Donderdag doet de rechtbank uitspraak in een andere zaak rond een incident op 19 maart op het station Almere-Centraal.

Twee mannen uit die plaats hoorden twee weken geleden celstraffen van twintig maanden en twee jaar tegen zich eisen voor de grove mishandeling van twee NS'ers.

Poging tot doodslag

Volgens de officier van justitie hebben L.L. (25) en de 19-jarige B.Z. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op een conducteur, door hem te slaan en te schoppen waardoor hij buiten westen raakte.

Ook wordt het duo verdacht van mishandeling van een tweede NS'er die zijn collega wilde helpen.

Personeel

Na het incident op 19 maart besloot NS-personeel om tijdelijk het werk neer te leggen en het spoor op station Almere Centraal te blokkeren.

Om te laten zien dat voor hen de maat vol was. Daarna volgden extra veiligheidsmaatregelen voor personeel van de NS.