AMSTERDAM - Taxi Centrale Amsterdam (TCA) komt weer op de standplaats op het Leidseplein in Amsterdam.

Chauffeurs van de grootste taxiorganisatie van de hoofdstad waagden zich er de afgelopen tijd niet meer wegens de misstanden die zich er voordeden met zogeheten vrije rijders.

Nu de gemeente maatregelen heeft getroffen om de situatie op de standplaats te verbeteren, doen TCA-chauffeurs het plein weer aan.

Dat zei TCA-directeur Richard van der Veen dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Toezichthouders

De gemeente heeft sinds afgelopen weekeinde toezichthouders ingezet op de beruchte standplaats, na de dood van de 44-jarige Rob Sitek.

Hij werd op zondag 5 juli door een taxichauffeur tegen de grond geslagen en overleed dezelfde dag aan zijn verwondingen.

Confrontaties

"We durven het met het extra toezicht dat er gehouden wordt weer aan om daar ons werk te doen", zei Van der Veen. TCA meed de standplaats uit angst voor confrontaties met de vrije rijders, chauffeurs die niet bij een centrale zijn aangesloten.

Die vrees is volgens de directeur niet meer nodig. Het aantal TCA-rijders dat het Leidseplein aandoet, groeit volgens hem geleidelijk. "Ze zijn best wel wantrouwig of de handhaving die is beloofd er wel is. Maar de eerste ervaringen van afgelopen weekeinde zijn prima.".

Voorbeeld

Van der Veen wil dat deze werkwijze een voorbeeld wordt voor andere plekken in de stad, zoals het Centraal Station en het Rembrandtplein.