AMSTERDAM - Het geweld in het Indiase deel van Kashmir is zaterdag geëscaleerd. Een moordaanslag op een politicus, een bomaanslag en verschillende vuurgevechten kostten zeker twintig mensen het leven. Zevenendertig mensen raakten gewond. De Indiase politie heeft dat gemeld.

De voormalige extremistenleider Kuka Parrey, die later het separatistische kamp verliet en zich aan de zijde van de regering voegde, werd met granaten bestookt toen hij onderweg was naar een cricketwedstrijd. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De beschieting, volgens de autoriteiten gepleegd door moslimseparatisten, kostte ook twee lijfwachten en twee vrienden van Parrey het leven.

Bij een bomexplosie op een drukke weg bij Bijbehara, ten zuiden van de Kashmirse zomerhoofdstad Srinagar, vielen drie doden en elf gewonden, meldde de politie. Een aanval van extremisten op een legerpost in het district Kupwara kostte vier soldaten en een van de extremisten het leven. Een vuurgevecht tussen militairen en separatisten in het grensgebied met Pakistan kostte vier extremisten het leven.

Het overwegend islamitische Kashmir is opgedeeld in een Indiaas en een Pakistaans deel. Volgens de Indiase regering moedigt Pakistan de moslimseparatisten aan om voor afscheiding van het Indiase deel te strijden.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf riep India in een zaterdag gepubliceerd interview met de krant The News op om zonder verder uitstel met elkaar te gaan praten over Kashmir. Volgens Musharraf is India aan de beurt om vredesinitiatieven te nemen. De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee verklaarde vorige week nog dat hij pas met Pakistan wil praten als dat land niet langer gewapende moslimseparatisten de grens met India laat oversteken.

In het Indiase deel van Kashmir woedt al veertien jaar een onafhankelijkheidsstrijd. Daarbij kwamen 63.000 mensen om het leven.