WASHINGTON/HAVANA - De Verenigde Staten en Cuba gaan dinsdag met elkaar praten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Het zijn de eerste gesprekken tussen de voormalige aartsvijanden sinds 2003.

Beide landen spreken onder meer over migratie van Cubanen naar de VS.

Het gesprek vindt om onbekende redenen niet plaats in de hoofdstad Washington, maar in het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

De Amerikaanse delegatie wordt geleid door Craig Kelly, een hoge functionaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Amerikaanse organisaties die zich bezighouden met migratiezaken, zijn bij het overleg betrokken.

Bush

De vorige Amerikaanse president, George W. Bush, besloot in 2004 de gesprekken met Cuba op te schorten. Volgens Bush weigerde Havana over belangrijke onderdelen te praten. Bovendien had Bush veel kritiek op de mensenrechtensituatie in het communistische land.

Onder de huidige president Barack Obama zijn de verhoudingen tussen de VS en het communistische Cuba verbeterd.

De Democratische president besloot onder meer de reisbeperkingen af te schaffen en geldtransacties tussen familieleden overzee toe te staan.

Kritiek

Republikeinse politici uitten in de dinsdageditie van de krant Miami Herald kritiek op het besluit van Obama weer met Havana te gaan praten. Senator Mel Martinez zei dat Washington van Havana moet eisen dat het eerdere afspraken over migratiezaken nakomt.

De politicus wil onder meer dat Amerikaanse functionarissen toestemming krijgen te controleren hoe het gaat met Cubanen die naar de VS uitweken, maar later weer naar Cuba terugkeerden.