MÜNCHEN - Twaalf Europese ondernemingen hebben maandag plannen gepresenteerd om zonne-energie te gaan opwekken in Afrika. Gigantische zonnepanelen moeten in 2050 gaan zorgen voor ongeveer 15 procent van de elektriciteitsvoorziening in Europa.

De geschatte kosten van het megaproject, Desertec Industrial Initiative genoemd, bedragen ongeveer 400 miljard euro, een onvoorstelbaar groot bedrag in de huidige economische crisis.

Daarvoor worden zonnepanelen geplaatst in Afrikaans woestijngebied van Marokko tot Saudi-Arabië en moet de opgewekte energie zijn weg vinden naar de Europese consument.

Onder meer grote Duitse bedrijven als Siemens, de kersverse Essent-eigenaar RWE en Deutsche Bank ondersteunen de plannen. Maar geen enkele partij meldde waar het geld vandaan moet komen.

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace noemde het project een ''mijlpaal'' op het gebied van zonne-energie. Critici waren er ook. Zo vroeg de Duitse zakenkrant Handelsblatt zich af of hier geen sprake is van ''eco-kolonialisme''.

Volgens de initiatiefnemers zal er ook energie worden opgewekt voor de landen waar de zonnepanelen komen.

Ook beloven zij zeewater om te zetten in goed drink- en irrigatiewater. De plannen worden de komende jaren verder uitgewerkt.