GENEVE - Alle landen moeten toegang hebben tot het vaccin tegen Mexicaanse griep omdat de opmars van de griep niet te stoppen is. Dit zei maandag het hoofd van de afdeling vaccinatie-onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Marie-Paul Kieny.

Ze sprak in Genève naar aanleiding van een bijeenkomst van vaccinatie-deskundigen van de WHO met medische experts op het gebied van de griep.

Maandag bezweken er op de Filipijnen, in Groot-Brittannië en Thailand in totaal zeven mensen aan de griep.

Er zijn van de circa 90.000 patiënten wereldwijd ongeveer 430 mensen aan de gevolgen van deze griep overleden.

September

Het vaccin kan al in september beschikbaar zijn. Amerikaanse onderzoekers hebben maandag bevestigd dat het virus dat verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep, het A(H1N1)-virus, heel erg gevoelig is voor de vaccins die momenteel worden ontwikkeld.

Dat bevestigt dat die vaccins geschikt zijn als eerste verdedigingslinie, stelden de onderzoekers uit de Amerikaanse staat Wisconsin.

Mensen die betrokken zijn bij de behandeling van de ziekte moeten als eersten het vaccin krijgen toegediend. Zij moeten er tenslotte voor zorgen dat de gezondheidszorg niet bezwijkt, aldus Kieny.

Kinderen

Ook kinderen zijn door hun samenkomen op scholen een prioriteit. Andere mensen die voorrang verdienen, zijn mensen met chronische gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen.

De onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin hebben bij dierproeven ontdekt dat het A(H1N1)-virus ernstiger de longen aantast dan de gewone griep.

Daarmee lijkt het angstig veel op bijvoorbeeld de Spaanse griep die na de Eerste Wereldoorlog minstens 40 miljoen mensen het leven kostte.

Onderzoeksleider Yoshihiro Kawaoka waarschuwde dat het een misverstand is, dat het een soort gewone seizoensgriep is.