AMSTERDAM - De Engelse voetbalbond FA heeft Newcastle United verboden op 26 juli een oefenwedstrijd te spelen tegen FC Utrecht. Reden is dat aartsrivaal Sunderland in datzelfde weekeinde deelneemt aan het Amsterdam Tournament.

Dat maakte de gemeente Amsterdam, die zelf uit veiligheidsoverwegingen overwoog de komst van Sunderland te verbieden, maandag bekend.

FC Utrecht en de gemeente Utrecht weigerden eerder de wedstrijd tegen Newcastle United af te gelasten.

Omdat de deelname van Sunderland aan het Amsterdam Tournament eerder was afgesproken, heeft de FA nu besloten dat die door mag gaan en dat Newcastle United thuis moet blijven.

Daarbij speelde ook mee dat al 1400 kaarten voor het toernooi zijn verkocht aan supporters van Sunderland.

Opgelucht

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam reageerde opgelucht. Hij had eerder laten weten dat hij desnoods de deelname van Sunderland aan het Amsterdam Tournament zou verbieden.

De FA had gewaarschuwd dat de supporters van beide teams waarschijnlijk met elkaar op de vuist proberen te gaan. Vanwege de grote rivaliteit tussen de fans mogen de twee clubs in eigen land zelfs niet dichter dan 150 kilometer bij elkaar in de buurt spelen.

Verbaasd

Voorzitter Jan Willem van Dop van FC Utrecht is verbaasd over het verbod. ''Wij waren al sinds 3 juni bezig met het organiseren van deze wedstrijd'', zegt hij op de website van de club.

''De lokale driehoek was vanaf het begin betrokken bij de veiligheidsmaatregelen rond dit duel en had hierover goed contact met hun Engelse collega's.

Op 30 juni ontvingen wij zelfs een fax waarin de FA, na overleg te hebben gevoerd met de KNVB, toestemming verleende aan Newcastle af te reizen naar Utrecht. Daarna is de gemeente Amsterdam in actie gekomen om die vergunning door de FA te laten intrekken.''

Afspraak

''Volgens afspraak hebben wij geen kaarten verkocht aan fans van Newcastle'', zegt Van Dop verder.

''Terwijl de organisatie van het Amsterdam Tournament wel kaarten heeft verkocht aan supporters van Sunderland en dat nu als reden opvoert dat zij het niet meer terug kunnen draaien. Dat is erg krom. Wij houden hier dan ook een bijzonder vieze smaak aan over.

FC Utrecht is door het verbod in een moeilijke situatie gebracht. ''Wij moeten nu binnen twee weken een aansprekende tegenstander proberen te vinden als vervanger van Newcastle voor onze openingswedstrijd, aldus Van Dop.